Webhez kapcsolódó szolgáltatások

Kategóriák:

Műszakilag teljesen független egymástól a domain név, a weboldal és az email postafiók.

A domain név

Létezik maga a domain név, aminek van egy éves díja, amit a nyilvántartónak fizetünk meg. Ezért semmilyen szolgáltatás nem jár azon felül, hogy a kifizetett időszakra (jellemzően egy év) létezik maga a domain név, azaz a nyilvántartó adatbázisában a domain névhez a mi DNS szervereink vannak hozzárendelve.

DNS

A domain műszaki működőképességének biztosítására szükség van DNS szolgáltatásra. A DNS szolgáltatásunk azt jelenti, hogy a domain névhez tartozó különböző szolgáltatásokhoz (jellemzően levelezés és weboldal) olyan bejegyzések tartoznak, amelyek olyan szerverekre mutatnak, ahol ezek a szolgáltatások elérhetőek.

A bejegyzések (rekordok) főbb típusai:

 • MX: azaz Mail Exchange, levelezőszerver
 • A: azaz Address, a névhez tartozó IP cím
 • TXT: azaz Text, kiegészítő szöveges technikai információk
 • CNAME: azaz Canonical Name, ami kb. úgy működik, mint egy alias

E-Mail

Ahova a DNS MX rekordja mutat, az a levelezőszerver kezeli a domain névhez tartozó levelezést.

A főbb levelezési szolgáltatás típusok:

 • IMAP: A levelek a szerveren tárolódnak. Előnye, hogy egyszerre több kliensről (levelezőprogramból) is hozzá lehet férni. Hátránya a sok helyfoglalás a szerveren, azaz az emiatt magasabb havidíj.
 • POP3: A levelek letöltés után törlődnek a szerverről, csak a levelezőprogramban tárolódnak.
 • SMTP: A levelek küldése történik ezen a protokollon keresztül. Technikai értelemben a levelek fogadása és a levelek küldése egymástól teljesen független folyamatok, még csak arra sincs szükség, hogy ugyan az a szervergép szolgálja ki ezeket.

Mindhárom protokollnak van titkosított verziója is, amikor SSL vagy STARTTLS használatával a kliens és a szerver közötti forgalom kódolva történik. Preferált ezeknek a használata.

Weboldal

A weboldal elhelyezéséhez egy tárhelyre van szükség egy webszerveren. A DNS-ben A rekordként kell felvenni azt a szervert, ahol a domain nevet kiszolgáló tárhely található. A tárhely beállításaitól függ, hogy csak statikus tartalom helyezhető el (html), vagy pedig dinamikus oldal kiszolgálására is alkalmas (php, mysql, stb.). A különböző keretrendszerek (wordpress, drupal, joomla, stb.) csak dinamikus tárhelyre telepíthetőek.

A weboldalak elhelyezésére szolgáló tárelyhez szintén lehet titkosítást használni. Ezt a tárhelyet kiszolgáló szerveren kell beállítani, és rendszeresen frissíteni. Technikailag ez a titkosítás csak arra hivatott, hogy a kiszolgáló webszerver és a látogató böngészője közötti utat olyan módon tegye meg az adat, ami harmadik fél számára nem látható, nem visszafejthető. Ebből következik, hogy pl. egy banki adatokat, vagy jelszavakat tartalmazó oldalnál már elengedhetetlenül fontos, de egy állandó tartalommal rendeljező tájékoztató oldal esetén inkább csak marketing jelentőséggel bír.

Egyéb szolgáltatások

Rengeteg olyan szolgáltatás létezik még, amelyek Internet alapon működnek.
Például:

 • VPN: számítógépek összekötése privát hálózatba. Ennek a legjellemzőbb aktuális példája a home office alatti távolról történő munkavégzés a cég szerverein
 • VOIP: az internetes telefonálás. Már nagyon régóta nem vezetékekkel, hanem adatkapcsolaton keresztül történik a kommunikáció
 • IRC: a mail színes-szagos azonnali üzenetküldő alkalmazások elődje, ahol karakteres módban lehetett egymással chat-elni
 • MQTT, IOT: A „dolgok internete”, azaz amikor a különböző okoseszközök kommunikálnak egymással