Domain regisztráció – gyorstalpaló

Kategóriák:

A domain nevet a használatba vételhez regisztráltatni kell a nyilvántartóval.

Alapvetően 3 féle domain nevet különböztetünk meg:

  1.  .hu végződéssel a magyar
  2. .eu, .com, .net, .org stb. végződéssel a nemzetközi,
  3. .de, .us, .at stb. végződéssel a nemzeti domain neveket. Ezeknél különbözőek a regisztrációs folyamatok és az árak is.

.hu domain regisztráció

Magyar domain esetében a hagyományos, papír alapú regisztráció a szokásos eljárás. Létezik teljesen elektronikus is, de jelenleg a papír alapú az egyszerűbb. Ehhez szükség van:

  • egy kitöltött igénylőlapra (letölthető a innen)
  • ha cég az igénylő, akkor aláírási címpéldányra

Az igénylőlapot letöltés után bármilyen PDF kezelő alkalmazással meg lehet nyitni, a benne levő színes mezőket ki kell tölteni, majd kinyomtatni és aláírni. Ezt követően scannelni (cég esetén aláírási címpléldánnyal együtt), és e-mailben elküldeni a domain@bc.hu címre. Scanner hiányában megfelel akár a mobiltelefonos fotózás is.

Nagyon fontos, hogy cég esetén az adószámot, magánszemély esetén a személyi igazolvány számát tartalmazza az igénylőlap, ezen információ hiányában sikertelen lesz a regisztrációs folyamat.

Az igénylést feldolgozzuk, ellenőrizzük, majd elindítjuk a delegálási folyamatot. Rendszerint órákon belül, de legrosszabb esetben is már másnapra ún. „előzetes használatba” kerül a domain. Ez azt jelenti, hogy műszakilag már használható, de az igénylő viseli annak a kockázatát, hogy ha nem történik meg a regisztráció, akkor feleslegesen dolgozott vele és költötte rá a pénzét. Ezzel egy időben a domain meghirdetésre kerül egy publikus listán, ahol 2 hét áll rendelkezésre másoknak arra, hogy megtámadják az igényt pl. névhasználatra, védjegyre, vagy egyéb hasonló okra való hivatkozással. Ha nem érkezik kifogás, akkor a 2 hét letelte utáni pár napon belül megtörténik a végleges regisztráció.

Nemzetközi domain regisztráció

Ezeknél a teljes regisztrációs folyamat elektronikusan zajlik, elméletileg nincs szükség papír alapú dokumentumokra magához a regisztrációhoz, de preferáljuk a kitöltött igénylőlap alapján történő regisztrációt a tévedések, elírások elkerülésének érdekében.

Nemzeti domain regisztráció

Domain nevenként teljesen eltérő feltételek és árak vannak. Minden esetben egyedileg adunk információt.

Mit tartalmaz a regisztráció?

Maga a domain regisztráció kizárólag a domain név használati jogának megszerzését jelenti a regisztrációkor kifizetett időszakra. Semmilyen más konkrét szolgáltatást nem tartalmaz a regisztráció, azaz nem jár a domain névhez automatikusan web tárhely, email cím, stb. A legtöbb szolgáltatónál ezért csomagajánlatok vannak, ahol a regisztráció a csomag része. Egy tárhely csomag a havonta vagy évente fizetendő díj ellenében biztosíthatja a kívánt szolgáltatásokat, azaz tárhelyet a weboldal elhelyezéséhez, email címeket a levelezéshez, stb.