fail2ban, azaz önvédelem

Kategóriák:

A weboldalakat kiszolgáló webszerverek, valamint az emailek küldését és fogadását végző szerverek folyamatos támadásnak vannak kitéve. Ezek a támadások jellemzően próbálkozások a felhasználók jelszavának kitalálására, vagy pedig a weboldalak feltörésére, megfertőzésére. Hiába generálunk megfelelő erősségű jelszavakat, ha azt a robotok folyamatos  kísérletezéssel kitalálhatják. Pl. egy email postafiók esetében akár másodpercenként több jelszót is ki lehetne próbálni, ha a szerver nem védekezne ez ellen.

A védelmi mechanizmus figyeli a sikertelen bejelentkezési kísérleteket: ha ugyan arról az IP címről 1 órán belül 5 alkalommal történik próbálkozás rossz névvel vagy jelszóval, akkor 4 órára letiltja azt az IP címet, azaz nem fogad el onnan semmilyen további kapcsolatkezdeményezést. Távolról ez olyannak tűnik, mintha a szerver nem működne, így nem is lehet tovább kísérletezni a jelszó megtippelésével. Ilyen módon 4 óránként maximum 5 kísérletet enged a szerver, így pedig meglehetősen sok időbe telik egy-egy jelszó próbálkozással történő kitalálása egy robotnak.

Természetesen nem csak az email hozzáféréseket, hanem folyamatosan több szolgáltatást monitoroz a szerver (pl. FTP, web szerver, webmail, stb.).

Ha néhány rossz felhasználói névvel vagy jelszóval történt próbálkozás után nem érhető el egy szerver vagy egy szolgáltatás, akkor két megoldás lehetséges:

  • kb. 4 órányi várakozás után a probléma megoldódik magától
  • vagy a BC.HU Kft. elérhetőségein lehet kérni az IP cím blokkolásának azonnali feloldását, amihez szükség van arra a publikus IP címre, aminek a feloldásáról van szó.