Cloudflare, azaz védelem, gyorsítás, terheléselosztás, statisztikák

A weboldalak kiszolgálását a webszerverek végzik, amelyek nem rendelkeznek végtelen számú felhasználó egyidejű kiszolgálásához elegendő erőforrással, ezért azokat viszonylag könnyű túlterhelni.

Ez a túlterhelés lehet szándékosan rosszindulatú (pl. DDoS támadás), vagy szimplán egy túl jól sikerült reklámkampány eredménye is akár, de az eredménye ugyanaz: a látogatók egy részének elérhetetlenné válik az oldal.

Ennek kiküszöbölésére jó szolgálatot tehet a CloudFlare ingyenes vagy fizetős szolgáltatása.

A CloudFlare segít a weboldalt érő terhelés elosztásában olyan módon, hogy beékelődik a látogató és a weboldalt tároló szerver közé, majd a nem változó tartalmat (pl. képek) már saját maga szolgálja ki, ezzel is tehermentesítve a webszervert. Ezen felül még nagyon sok hasznos funkciója van (főleg az előfizetéses verzió esetén), amelyek közül még érdemes kiemelni az SSL certificate-t, azaz abban az esetben is elérhetővé tudja tenni a weboldalt https protokollon keresztül, ha az oldalt tároló webszerver nem támogatja azt.

Az ingyenes verzió egyik hátránya, hogy elrejti a látogató tényleges IP címét a webszerver elől, csak a CloudFlare IP címei látszódnak a naplókban. Ez addig nem is probléma, ameddig nem próbálják feltörni az oldalt, mert ebben az esetben sajnos nem a tényleges támadó IP címét fogja blokkolni a webszerver, hanem a CloudFlare éppen aktuális kapcsolatát, ami viszont az összes többi látogató számára is elérhetetlennek jelzi a weboldalt egészen addig, ameddig a CloudFlare nem próbálja meg másik IP címmel rendelkező szerveréről a hozzáférést. A fizetős (enterprise) verzióban van lehetőség a látogató valós IP címéhez való hozzáférésre és ez alapján való szűrésre. (A fail2ban alapú szűrésről további információ ITT található)

A CloudFlare szolgáltatások igénybe vételéhez szükséges a domain név DNS szervereit úgy beállítani, hogy azok a CloudFlare kezelésében legyenek.