Gmail továbbítás helyett…

Kategóriák:

Miért nem lehet automatikus levéltovábbítást beállítani gmail.com-os címre?

Olyan ügyfeleinknél, akiknek dedikált IP címük van (pl. VPS szolgáltatásunk esetében) ott nincs akadálya a továbbítás beállításának, azonban a közös használatú web és levelezőszervereken kénytelenek voltunk korlátozni ezt a lehetőséget. Ennek oka igen egyszerű: amikor egy olyan email címre érkezik spam, ami továbbítva van bármilyen @gmail.com végződésű címre, akkor a Google felé továbbított levél a mi szervereink IP címéről megy ki. Emiatt a Google spam szűrése azt fogja gondolni, hogy a mi szerverünk küldi a spam-et a @gmail.com-os címekre, így legrosszabb esetben egyáltalán nem fogad el leveleket, kevésbé rossz esetben csak korlátozza a szerverről érkező levelek mennyiségét (azaz késni fognak az emailek akár órákat, napokat is), jobb esetben pedig “csak” a @gmail.com-os cím spam mappájába kerül bele. Így egyetlen postafiókra érkező spam levelek az azon a szerveren levő összes felhasználóra vonatkozó korlátozást eredményezhetnek, ami nagyon kellemetlen. Ez kellemetlenség pedig nem csak a továbbított levelekre  vonatkozni, hanem bármilyen olyan levélre, ami @gmail.com-os címre megy.

Mi a megoldás, ha mégis a gmail.com-os fiókban szeretném látni a leveleimet?

A Gmail fiókban van lehetőség olyan beállítást elvégezni, amivel POP3 kapcsolaton keresztül letölthetőek a levelek a szervereinkről. Ez pontosan úgy működik, mintha valamilyen más levelezőprogramban (Thunderbird, Outlook, stb.) állítanánk be.

A beállítás menete a következő:

1. A Gmail felületre bejelentkezve a jobb felső részen levő fogaskerék ikonra kell kattintani, majd “Az összes beállítás megtekintése” gombot kell választani.

2. Rá kell kattintani a “Fiókok és importálás” fülre, majd itt megkeresni az “Emailek ellenőrzése más fiókban” részt, ahol az “E-mail fiók hozzáadása” linkre kell kattintani.

3. A felugró ablakban meg kell adni azt az email címet, majd a “Tovább” gombra kattintás után ki kell választani az “E-mailek importálása másik fiókomból (POP3)” elemet, és szintén a “Tovább” gombra kell kattintani.

4. Az újabb ablakban meg kell adni azokat az adatokat, amelyeket az általunk küldött értesítő levél tartalmaz. Ezek:
* “Felhasználónév:“: ez a teljes email cím
* “Jelszó:“: a postafiók jelszava, jellemzően 8-16 karakter generált kód
* “POP-szerver“: az értesítőben szereplő levelezőszerver neve
* “Port“: működik az alapértelmezett ként látszódó 110 is, de át lehet állítani biztonságos “995”-re
A “Fiók hozzáadása” gombra kattintva megtörténik a művelet.

Kész, a levelek a @gmail.com postafiókban lesznek megtalálhatóak