A .hu domain regisztráció folyamata

Kategóriák:

A .hu végződésű domain neveket kétféle módon lehet regisztrálni:

  • hagyományos, papír alapon
  • elektronikusan

A folyamat mindkét esetben nagyon hasonló:

1. Ki kell választani a regisztrálni kívánt domain nevet.

2. Ellenőrizni a foglaltságát.
Az nem elég, ha a böngészőben a címsorba írva nem jelenik meg weboldal hozzá, ettől még lehet foglalt. Ami az egyetlen 100%-os megoldás az a nyilvántartó weboldalán történő ellenőrzés:
https://www.domain.hu/domain-kereses/

3. Ha szabad a domain név, akkor ki kell hozzá tölteni egy igénylőlapot:
https://bc.hu/docs/bc.hu_domreg_igenylolap.pdf

Az igénylőlap sárga mezőibe kattintva azokat ki kell tölteni, majd kinyomtatni és aláírni.

  • ha cég az igénylő és hagyományos papír alapú regisztrációt választ, akkor
    mellékelni kell egy aláírási címpéldányt is
  • ha magánszemély az igénylő, akkor nem kell melléklet, elég a kitöltött
    lap

Aláírás után scannelve (vagy ha nincs scanner, akkor akár telefonnal olvashatóan lefotózva) el kell küldeni a domain@bc.hu címre.

4. Az igény beérkezését követően ellenőrzésre kerülnek az adatok, és ha minden rendben levőnek tűnik, akkor elindítjuk a regisztrációt, feltöltjük a nyilvántartó rendszerébe a dokumentumot és az adatokat. Ha még nem volt korábban üzleti kapcsolatunk, akkor a regisztráció elindítását megelőzheti a regisztráció díjáról szóló számla kiállítása.

5. A nyilvántartónál ilyenkor „Előzetes” állapotba kerül a domain. Ha helytelenül volt kitöltve az igénylőlap, vagy bármilyen tartalmi vagy formai hiányosság van, akkor „Előzetes hiányos” állapotba kerül és rövid időn belül pótolni lehet a hiányosságokat.

6. Ha ezen az állapoton túl vagyunk, akkor először „Bejegyezhető” állapot következik, majd a „Bejegyzett feltételes használat”. A feltételes használat azt jelenti, hogy technikailag el lehet kezdeni használni a domaint, kerülhet rá weboldal, készülhetnek email címek. Viszont ha a végleges bejegyzés előtt megtámadják a regisztrációt, akkor visszavonhatják a delegálást, és az ezzel kapcsolatos kár és költség az igénylőt terheli.

7. A domain meghirdetésre kerül a várólistán: https://info.domain.hu/varolista/hu/abc.html Ennek az a célja, hogy ha valaki úgy érzi jobban jogosult a domain névre, akkor még a regisztráció megtörténte előtt kifogást emelhet.

Két hét várakozás után történik meg a végleges regisztráció, ekkor válik biztossá a domain használhatósága.