Tudnivalók a domain regisztráció menetével kapcsolatban

Domain Regisztráció

A domain nevet a használatba vételhez regisztráltatni kell a nyilvántartóval.

Alapvetően 3 féle domain nevet különböztetünk meg:

.hu végződéssel a Magyar
.eu, .com, .net, .org stb. végződéssel a nemzetközi,
.de, .us, .at stb. végződéssel a nemzeti
domain neveket. Ezeknél különbözőek a regisztrációs folyamatok és az árak is.

.hu domain regisztráció
Magyar domain esetében a hagyományos, papír alapú regisztráció a szokásos eljárás.

Ehhez szükség van:

  • egy kitöltött igénylőlapra (letölthető a https://bc.hu/letoltesek/oldalról
  • az igénylő személyazonosságának igazolására, ami
  • cégek esetén: aláírási címpéldány
  • magánszemély esetén: normál esetben semmi nem szükséges, különleges esetekben nyilatkozat a személyes adatokról (2 tanúval)

 

Az igénylőlapot letöltés után bármilyen PDF kezelő alkalmazással meg lehet nyitni, a benne levő színes mezőket ki kell tölteni, majd kinyomtatni és aláírni. Nagyon fontos az igénylő azonosítójának kitöltése, ami cégek esetén az adószám, magánszemély esetén a személyi igazolvány száma. Ezt követően a mellékletekkel (aláírási címpéldány) együtt scannelni és e-mailben elküldeni a domain@bc.hu címre. Scanner hiányában megfelel akár a mobiltelefonos fotózás is.

Az igénylést feldolgozzuk, ellenőrizzük, majd elindítjuk a delegálási folyamatot. Rendszerint még aznap, de legrosszabb esetben is már a következő munkanapra ún. „előzetes használatba” kerül a domain. Ez azt jelenti, hogy műszakilag már használható, de az igénylő viseli annak a kockázatát, hogy ha nem történik meg a regisztráció, akkor feleslegesen dolgozott vele és költötte rá a pénzét. Ezzel egy időben a domain meghirdetésre kerül egy publikus listán, ahol 2 hét áll rendelkezésre másoknak arra, hogy megtámadják az igényt pl. névhasználatra, védjegyre, vagy egyéb hasonló okra való hivatkozással. Ha nem érkezik kifogás, akkor a 2 hét letelte utáni pár napon belül megtörténik a végleges regisztráció.

Nemzetközi domain regisztráció
Ezeknél a teljes regisztrációs folyamat elektronikusan zajlik, elméletileg nincs szükség papír alapú dokumentumokra magához a regisztrációhoz, de ha nem jelent problémát, akkor preferáljuk a kitöltött igénylőlap alapján történő regisztrációt, mert az adatok azért kellenek…

Nemzeti domain regisztráció
Domain nevenként teljesen eltérő feltételek és árak vannak. Minden esetben egyedileg adunk információt.